Teosesittely

  Domenico Cimarosa: “Il Matriomonio Segreto” (The Secret Marriage)

  Domenico Cimarosan Salainen avioliitto on eräs koomisen oopperan suuria menestysteoksia. Cimarosalla oli kyky jalostaa aikansa italialainen opera buffa roolihahmojen yksilölliseksi kuvailuksi, jolloin koomisuus saa myös syvyyttä tarkoin tutkitussa luonnekuvassa. Lisäksi Salainen avioliitto tuo kaiken komiikan rinnalle kahden nuoren romanttisen rakkaustarinan, joka heijastuu myös heitä kuvaavan musiikin tunnepitoisuudessa ja viittaa sävelkielellään jo myöhempään bel cantoon, aitoitalialaiseen kaunolauluun.

  Cimarosa kuvailee herkullisia henkilöhahmojaan myös soittimellisin keinoin, ja jopa Mozart ja Haydn saivat häneltä vaikutteita. Cimarosa hallitsi näyttämön tehokeinot, joita ovat mm. juonen yllättävät käänteet, toiminnan herpaantumaton vauhti, loisteliaat yhtyekohtaukset ja kahden suuren näytösfinaalin mestarillinen musiikillinen rakenne.

  Cimarosan musiikki on säteilevän duurivoittoista, mutta kahden nuoren rakastavaisen tunteita kuvaillessaan musiikissa saattaa häivähtää pehmeitä mollisävyjä.

  Cimarosa sävelsi lähes 70 oopperaa, joista Salainen avioliitto on kuin kruununjalokivi, joka kimaltaa ylitse muiden.

  Jussi Törnvall