Opera

  Domenico Cimarosa: ’Il Matriomonio Segreto’ (Det hemliga äktenskapet)

  Premiär I & II:
  22.7 och 23.7.2011 i Savonlinna-salen, Nyslott

  Föreställningar:
  24.7, 25.7, 26.7, 27.7 i Nyslott

  Föreställningar på Musikfestspelen Korsholm: 30-31.7 (Vasa stadsteater)

  Konstnärlig ledning
  Dirigenter:
  Anna-Maria Helsing & Arturo Alvarado

  Regissör:
  Eija Tolpo

  Korrepetitor:
  Kristian Attila

  Arrangemang:
  Ville Komppa

  Scenografi:
  Teppo Järvinen

  Dräkter:
  Marjatta Nissinen

  Solister från Finland: Minna Seilonen (sopran), Eeva-Maria Kopp (sopran), Theresa Paul (sopran), Simo Mäkinen (tenor), Antti Pakkanen (baryton), Waltteri Torikka (baryton) och Ronnie Karlsson (bas)

  Solister från Turkiet (Izmir och Ankara Statsopera):
  Sevinç Sayin (sopran), Emrah Sözer och Umut Tarik Akça (bas)

  Solister från Tyskland (Musikhögskolan i Detmold):
  Julia Spies (mezzosopran) och Myriam Dewald (sopran)

  Orkester: Wegelius Opera Ensemble

  Producenter:
  Matti Makkonen (SMA) och Hanna Karlsson (MWI)

  Arrangörer:
  Musikakademin i Nyslott (Matti Makkonen) & Martin Wegelius-institutet (Hanna Karlsson).

  Sommaren 2011 framförs sex föreställningar av Domenico Cimarosas opera ”Det hemliga äktenskapet” i Nyslott samt två föreställningarunder Musikfestspelen Korsholm. Föreställningarna i Nyslott ingår i programmet för Operafestivalen och produceras av Musikakademin i Nyslott samt Martin Wegelius-institutet. Huvudfinansiär är Svenska kulturfonden.

  Projektet vill engagera unga sångare till ett mångkulturellt operaprojekt. Det är ett utbildningstillfälle där såväl finska, finlandssvenska samt internationella krafter på det klassiska musikfältet samarbetar. Nyslott, som är Finlands ledande operastad, erbjuder en unik miljö för musikaliskt och konstnärligt utbyte på hög nivå.

  Totalt tolv sångsolister engageras för operaproduktionen (dubbelbesättning 6+6). Förutom från Finland anlitas sångare även från Tyskland (Detmold) och Turkiet (Izmir). Som grund för detta finns det gedigna samarbetet mellan Musikakademin i Nyslott och projektet ”Musical Bridge Egypt-Turkey-Germany-Finland” som startade 2006 och vars initiativtagare är musikprofessor Ralf Gothóni. ”Musical Bridge”, som omfattar opera och mästarklasser i kammarmusik, har på mycket kort tid vuxit och nått goda resultat. Målet är att öka förståelsen mellan länder, religion och politiska ideologier genom den klassiska musiktraditionen. Projektet vill stärka det kulturpolitiska samarbetet mellan EU och de involverade länderna. Finlands roll som brobyggare till partnerländerna kan gynna vårt land kulturellt och politiskt.

  Operaproduktionen kommer att turnéra år 2012 i Finland, men också till Turkiet och Egypten. President och Nobels fredspristagare Martti Ahtisaari, även hedersordförande för rådet för Musikakademin i Nyslott, står som beskyddare av detta operaprojekt.